Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Λίγα λόγια για την εορτή της Σύναξης του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου










Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ, ζούσε στην έρημο της Ιουδαίας μέχρι τριάντα χρονών. Κήρυττε τα πλήθη λέγοντας <<Μεντανοείτε ήγγικε η βασιλεία των ουρανών>>. Προετοίμασε το δρόμο για το σιωπητήριο έργο του Χριστού. Ο Κύριος είπε για τον Πρόδρομο ότι κανένας άνθρωπος δεν στάθηκε μεγαλύτερός του. Αποκεφαλίστηκε από τον Ηρώδη.
Τις Εορτές του δωδεκαημέρου επισφραγίζει η σημερινή εορτή κατά την οποία <<την Σύναξιν επιτελούμεν του Αγίου και Τιμίου Προδρόμου, ως τω μυστηρίω του Θείου Βαπτίσματος υπουργήσαντος....>>.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος αναδείχθηκε όντως ο <<σεβασμιώτερος>> απ΄ όλους τους Προφήτες, όχι μόνο για την αγιότητα του βίου του και το μαρτυρικό του τέλος, όχι μόνο γιατί είδε τον <<κηρυττόμενον>>, μα και γιατί αξιώθηκε να τον βαπτίσει.
Μέσα σε όλα αυτά τα προνόμια, με τα οποία ο Θεός τίμησε τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, εκείνος έμεινε πάντα με την βαθιά συναίσθηση πως ήταν ο λύχνος απέναντι στο Φως, ο υπηρέτης μπροστά στον Δεσπότη, ο άνθρωπος ενώπιον του Θεού. Γι΄ αυτό και με παρρησία συνιστούσε στους άλλους μαθητές του: <<Εκείνον δει αυξάνειν, εμέ δε ελαττούσθαι>>.
Για όλους τους πιστούς ο Άγιος Ιωάννης παραμένει ένα τεντωμένο δάχτυλο που μας δείχνει τον Χριστό και μας αποκαλύπτει ότι αυτός είναι ο Σωτήρας μας.
Ας έχουμε λοιπόν ώτα να ακούμε την φωνή του, <<Φωνή βοώντος>> και μάτια να βλέπουμε τον Υιό του Θεού ερχόμενον προς σωτηρία μας, έτσι όπως τον αποκάλυψε ο Τίμιος Πρόδρομος.








Θεοφάνης Μοναχός  -  Αρθρογράφος






Δεν υπάρχουν σχόλια: